Omikron – pest eller kolera?

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Helsemyndighetene står overfor et dilemma. Skal de satse på å slå ned den nye varianten av Coronaen, eller skal de slippe den løs og la seg spre i befolkningen for å skape immunitet? Som valget mellom pest eller kolera? Eller som Ole Brumm ville ha sagt: «Ja takk, begge deler»

Omikron ble først registrert i Syd Afrika den 23. november. Flere land innførte omgående reiseforbud til Syd Afrika, men det var for sent. Den nye Corona-varianten hadde allerede rukket å spre seg til andre land, og ble i løpet av kort tid den dominerende varianten.

Vi vet nå mer om Omikron etter hvert som erfaringer er hentet inn. Det som nå synes klart, er at Omikron er vesentlig mer smittsom enn de andre variantene, men den gir færre sykehusinnleggelser og et gunstigere sykdomsforløp. Symptomene er utmattelse, vondt i kroppen og hodepine. Da blir det som Donald Trump sa i en tidligere fase av pandemien: «Det er som en mild influensa!»

Vi ser allerede nå at Omikron dominerer og smittespredningen går rett i taket. Dette gjelder hos oss så vel som i andre deler av verden. Flere land slipper Omikron løs og lar den bre seg i befolkningen. Vi har valgt en annen strategi!

Folkehelseinstituttet (FHI) forventer en stor smittebølge i vinter. De ser ikke mulighet for å slå denne smittebølgen ned. For å unngå at vi får en hurtig og dramatisk økning i belastningen på våre sykehus, vil Folkehelseinstituttet opprettholde smittebegrensende tiltak for å forsinke smittebølgen. Vi må unngå at vi får «alle på en gang»!

Fortsatt vil vaksinering være det viktigste smittebegrensende tiltak. Utrolig vi har etter snart to år fortsatt bare vaksinert 4.300.000 av en befolkning på vel 5.000.000. Det vil si at vi har hele 700.000 uvaksinerte. Vi aner en passiv holdning om at vaksinering er frivillig «så dette kan vi ikke gjøre noe med». Vi må passe oss så vi ikke tråkker noen på tærne! Det er ikke lett!

Vi har i et annet innlegg hevdet at det må koste noe å ikke la seg vaksinere. Sanksjonsmulighetene er mange. Det er bare et spørsmål om hvor langt myndighetene vil våger å gå. Vi mener vaksinering, av hensyn til fellesskapet, burde ha vært obligatorisk, i alle fall for helsearbeidere.

Under regjeringens pressekonferanse torsdag den 13. januar kom det ikke frem noen store overraskelser. Hovedmålet vil være å holde smitten nede, holde næringsliv i gang, herunder unngå at drift av sykehus og sykehjem kollapser og holde sysselsettingen oppe.

Det blir kun introdusert noen få endringer i forhold til hittil gjeldene smittebegrensningstiltak. En av endringene er at restaurantene nå får rett til å servere alkohol frem til kl 23.00.

Vaksinering blir fortsatt en sak med høyeste prioritet. Myndighetene har under vurdering om vi skal ta i bruk Coronapass. For øvrig vil myndighetene fortsatt satse på frivillighet uten bruk av sanksjoner. Vi er fortsatt spent på om de kommer helt i mål!

Bekjempelse av Coronapandemien har kostet dyrt. Det ser imidlertid ut til at statens milliarder i støtte har truffet godt i og med at vi har greidd å holde næringsliv i gang og sysselsettingen oppe. Det er godt å ha en solid nasjonaløkonomi!

Så får vi stålsette oss for nye måneder med kamp mot Coronaen. Det blir trolig omikronvarianten som blir hovedmotstander. Vi har ikke sett at noen har våget å si noe om hvor lenge kampen vil vare.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter