Vi er sårbare – mangel på databrikker!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget –

Så lenge alt er på stell så går det bra! Men når noe svikter på datasiden, kan konsekvensene bli omfattende. I fler og fler produkter, fra TV, hvitevarer, til biler m.m. finnes det databrikker som styrer det mest. Databrikker i stadig nye produkter har ført til hurtig økende etterspørsel og etter hvert til forsinkede leveranser. Dette blir produsenter blir nødt til å forholde seg til. Det får konsekvenser for mange!

Les hva Øistein Darum skriver:


«Sarpsborg Arbeiderblad for i går, hadde en kort omtale med overskriften: «Mangel på brikker». De åpnet med. » Global mangel på mikrobrikker kan føre til mangel på bank- og kredittkort, frykter Smart Payment Association (SPA).

Det betyr stopp i produksjonen av plastkort med slik brikke. De trenger jo fornyelse og erstatning for mista og/eller ødelagte kort. De fleste kort har fortsatt en magnetstripe. Ikke alle terminaler kan «lese» den.

Dette er en varslet situasjon som kan komme til å oppstå. Er butikker, banker, bensinstasjoner, busser osv. klar over at de må gå tilbake til kontantbehandling? Jeg tror ikke at mangel på kort oppstår «over natta». Det vil merkes etter hvert som folk melder behov for nytt kort eller at banken gir deg beskjed om at bankkortet går ut på dato om x måneder, men p.g.a. mangel på databrikker kan du ikke få noe nytt. 

Derfor kan samfunnet ikke stoppe med kontantbetaling. Det må være en beredskap til å håndtere en slik krise. Da er det vel på tide å åpne opp igjen for at alle kan bruke kontantbetaling over alt? 

For en stund siden, leste jeg om at lastebilproduksjonen i Sverige kunne stoppe opp fordi de ikke fikk levert databrikker. Det samme for flyprodusenter. Hva med el-biler og ladestasjoner. Eller inngangssystemer på sykehus, bedrifter ol., er de også avhengig av lignende databrikker?»

 

Øistein Darum

 

Vi får et uventet problem i fanget, men regner med at det vil gå over etter hvert som produsentene får tilpasset produksjonen til det som etterspørres.

Men en tankevekker er det jo!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter