Ukebrev v/Stig Klingstedt

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Kontant betaling


Våre venner i Senior Norge Østfold har lenge vært opptatt av at man skal kunne betale med kontanter i butikker og på restauranter. De har gjentatte ganger pekt på at koronapandemien også har vist at det er vanskelig å greie seg dersom man ikke er digital og kan bruke digital betaling. Spesielt vanskelig har det vært på offentlige transportmidler som busser og trikker der førerne ikke har tatt imot kontanter under pandemien.
Lov om Norges Bank og pengevesenet mv. (sentralbankloven) og finansavtaleloven gir klare regler om at kontanter er lovlig betalingsmiddel i Norge og at bankene må sørge for at folk har tilgang på kontanter. Så må det naturligvis være noen som tar imot kontanter ved salg av varer og tjenester. Som en oppfølging av de artiklene som Senior Norge Østfold har skrevet, har nå Fredrikstad blad gjort en uhøytidelig undersøkelse blant sine lesere. Det viser seg at de fleste myter som næringslivet bruker for å rettferdiggjøre det kontantfrie samfunn stemmer dårlig med hva folk selv mener. Selv i lavere aldersgrupper er det mange som foretrekker å betale kontant, og andelen som ønsker det øker med stigende alder. Senioravisa som Senior Norge Østfold distribuerer gir denne uken et fyldig bilde av resultatet fra undersøkelsen, se www.ostfold.seniornorge.org
Kontantnekt er en klar diskriminering av de ikke digitale borgerne og skal ikke tolereres.

Nye vaksiner – nye muligheter

Fra magasinet Illustrert Vitenskap har vi hentet informasjon om de nye typene av vaksiner som nå er brukt i koronabekjempelsen.

Siden den første vaksinen mot koppevirus i 1796 har de fleste vaksiner fungert på samme måte. En svekket, død, eller manipulert dose av sykdomsfremkallende virus eller bakterier blir injisert og gjør kroppen immun mot sykdommen.

For et par år siden fant forskerne en ny metode. De lanserte den såkalte mRNA-vaksinen. Den helt avgjørende forskjellen er at denne type vaksine kan produseres som «hyllevarer» i laboratorier og skreddersys etter behov. I 2020 ble den for første gang tatt i bruk som Koronavaksine. Den har vist seg å gi forholdsmessig få bivirkninger sammenlignet med den tradisjonelle vaksinen.

Gjennombruddet har ikke bare vist at det har vært mulig å få fram en vaksine mot Korona på rekordtid, det har også banet vei for en mulig vaksinerevolusjon som kan få bukt med hiv, malaria og enkelte kreftformer.

Det nye er at kroppens celler blir en sorts vaksinefabrikker. Såkalte budbringer-RNA er DNA-lignende molekyler som kan fraktes inn i menneskelige celler og lære cellen å danne bestemte proteiner – for eksempel virusproteiner. Når cellen danner proteiner, blir immunforsvaret kjent med viruset og kan deretter gå til motangrep ved en infeksjon.

En forutsetning er dog at folk er villige til å la seg vaksinere. Heldigvis har vi en meget høy andel av aksept fra dem som blir tilbudt vaksinen i Norge. Den høyeste andelen vaksinerte finner man nå i alderen 75–84 år. Der har 98,3 prosent av mennene fått første vaksinedose, mens det samme gjelder 97,2 prosent av kvinnene, ifølge siste ukesrapport fra Folkehelseinstituttet (FHI). Det er en gledelig utvikling.

Sommeren står for døren – nyt den!

Sommersolverv er passert og sankthansbålene er sloknet. Man kan forledes til å tro at sommeren er over, men det er omvendt, sommeren står for tur. La oss nyte den i fulle drag selv om vi må passe på smittevernreglene.
Fra SENIOR NORGE Østfold har vi fått melding om at antall besøk i 2020 var 77.988, tilsvarende et gjennomsnitt på 6.500 pr. måned. Første kvartal i år har SENIORAVISA hatt i alt 21.159 besøk, tilsvarende et gjennomsnitt på 7053 besøk pr. måned. Dette er 23,7% opp i forhold til første kvartal i 2020. Vi gratulerer SENIOR NORGE Østfold med den kontinuerlige fremgangen og resultatet!

De som ennå ikke har lest Senioravisa kan logge seg inn på www.ostfold.seniornorge.org

Har du spørsmål eller kommentar? Ta kontakt med post@seniornorge.org
Klikk her for å videresende denne e-posten til en venn!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter