Tilbake til start – uventet Coronasjokk

Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

 I en uendelighet av et halvannet år har vi måttet leve med forskjellige tiltak for å stoppe spredningen av det potensielt dødelige Coronaviruset. Det samme har folk verden over opplevd – det er jo en pandemi! Det er hevet over en tvil at de aller fleste av de målrettede tiltakene har vært effektive. Etter hvert som smittebegrensende tiltak ble forsøkt avviklet, gjorde man den erfaring at nye smitteoppblomstringer umiddelbart oppstod. Likevel var presset for å avvikle tiltak stadig like sterkt. Folk flest hørte ikke alarmklokkene som ringte.

Etter hvert som de forskjellige land i Europa avviklet tiltakene og åpnet grensene igjen så opplevde vi en bokstavelig talt grenseløs begeistring. Men det skulle vise seg å være for tidlig.

Til tross for at en stor del av befolkningene i de forskjellige land var fullvaksinert med 2 doser, oppstod det umiddelbart nye smittespredninger over hele Europa. Det ble sågar satt nye smitterekorder. Vi gikk heller ikke fri i Norge!  Dette var et nærmest uventet sjokk for de fleste.

Da Erna Solberg avviklet de smittebegrensende tiltakene og gjenåpnet Norge i begynnelsen av september, var det mange som tenkte: «Nå er det over!»

Og så var det nærmest: «Tilbake til start!» Ny smittespredning oppsto, med store smitteoppblomstringer i byer som Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. I stedet for å gjeninnføre nye nasjonale tiltak valgte regjeringen å overlate det til lokale myndigheter å beslutte hvilke tiltak de ville iverksette. Det kan oppleves som at regjeringen på denne måte i bekvemmelighet skyver ansvar fra seg!  Det kan blir vanskelig for folk å holde seg orientert om hvilke bestemmelser som gjelder og hvor!

Når vi har kommet til en vaksinasjonsgrad på 69,9% fullvaksinerte (to doser), har vi sannsynligvis fått med oss de som forstår at dette ikke er noen ego-tripp, men en situasjon som krever lojalitet overfor myndigheter og hverandre. Vi er omsider kommet frem til det store antall vaksinevegrere. Overfor disse vil det være naivt å tro at vennlige anmodninger fører frem!

Det som har vist seg å fungere og gi resultater, er sanksjoner som får umiddelbare og konkrete konsekvenser for den enkelte. Så vidt vi kan forstå tviholder norske myndigheter på frivillighetslinjen!  Er dette fordi de ikke tror på sanksjoner eller fordi de ikke tør anvende «skarpere lut» av hensyn til den kritikken som måtte komme.

Mulighetene for å anvende sanksjoner er mange. Østerrike er det landet som har gått lengst i bruk av sanksjoner. Uvaksinerte vil ikke lenger ha adgang til restauranter, frisører, kino og teater. Bøter for restauranteieren for å slippe uvaksinerte inn på restauranten er kr.36.000. Tilsvarende bøter for uvaksinerte kunder som bryter reglene er kr. 5.000.

Tiltakene i Østerrike blir naturlig nok bli møtt med protester. Men tiltakene kommer til å virke om myndighetene har kraft og mot til å stå løpet ut.

Vi har trodd vi var Europamestere i Corona vaksinering, men 69,9% fullvaksinerte rekker ikke lenger enn til en 11. plass blant 30 Europeiske land. Portugal er best med 86,4%, Bulgaria dårligst med 22,9%. Tallene er hentet fra en rapport utarbeidet av Financial Times.

Det er i størst grad uvaksinerte, yngre som nå blir smittet, skoleungdom og andre. Det skulle være enkelt å finne frem til de som er i målgruppen!

Det er fortsatt en jobb igjen å gjøre – det er bare for myndighetene «å brette opp ermene»! Så får vi håpe at vi slipper og seigpines gjennom en ny lang periode med Coronavirus.

P.S. ØSTERRIKE OG NEDERLAND STENGER NED!

Etter at dette innlegget ble skrevet, ser vi at Østerrike og Nederland stenger ned. En ny smittebølge feier over Europa. Vi kommer til å se nye smittebegrensende Corona-tiltak i de fleste land. Det er lite sannsynlig at vi i Norge kommer til å slippe unna.

Mer om dette etter hvert!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter