Smitterekorder– vaksinering viktigere enn noen sinne!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Vi hadde kjempet mot Coronaen i nesten to år. Hver lemping på smittebegrensende tiltak underveis, resulterte i nye smittetopper. Presset på regjeringen for å fjerne upopulære tiltak har vært enormt. Da den i september måned fjernet alle de smittebegrensende tiltakene og gjenåpnet Norge, var det mange som ristet på hodet! Hadde vi ikke lært noe?

Samtidig har Coronaen mutert og kommer i en ny versjon som byr på nye utfordringer. Omikron heter den nye motstanderen vår! Den skal være vesentlig mer smittsom enn de andre variantene vi har erfaring med. Smitte synes å resultere i et mildere sykdomsforløp. For øvrig er det så langt lite vi vet om nykommeren!

Til forskrekkelse for alle. Det er flere smittede en noen gang under pandemien. Tidlig forrige uke ble det registrert over 6.000 Corona-smittede i Norge! Heldigvis stiger ikke antall alvorlige syke og sykehusinnlagte like fort.  Men hvordan kunne det gå så galt!

Det er de uvaksinerte som utgjør den største del av smittetilfellene. Den uvaksinerte del av den voksne befolkningen utgjør kun 8%. Likevel utgjør de hele 56% av de sykeste! Det er klart at dette er det største problemet for helsevesenet i pandemien. Medregnet barn er det 1.049.000 uvaksinerte i Norge!

Det er positivt å kunne fastslå at nesten ingen fullvaksinerte blir utsatt for alvorlig sykdom. Samtidig kan vi registrere at mer enn halvparten av de uvaksinerte som blir lagt inn på sykehus er fremmedspråklige – født i utlandet eller født av utenlandske foreldre i Norge.

Det er en underlig opplevelse at vi 2 år etter utbruddet av pandemien står i omtrent samme situasjon som ved begynnelsen. Tiltak mot smittebegrensning som for lengst var lagt i skuffen hentes frem igjen. Fortsatt er målet å unngå kontakt mellom mennesker for å hindre smittebegrensning. Vi hadde ikke trodd at vi igjen må stenge skoler, restauranter og andre bedrifter, at vi må akseptere begrensinger i antall ved arrangementer og at vi må hente frem meteren igjen. Holde avstand fra hverandre.

Nå er vi imidlertid i den situasjon at majoriteten av det norske folk er vaksinerte, men, som nevnt ovenfor, vi står fortsatt igjen med over en million uvaksinerte. Vi synes den siste del av vaksineringen har gått alt for sakte. Vaksineringen er viktigere enn noensinne!

Det er en utfordring for myndighetene å få uvaksinerte til å forstå at de er en del av et fellesskap som det forventes at de er lojale mot, og at de deltar i kampanjen for å vinne over Coronaen. Alle må være med.

– Solidaritet kaller vi det!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter