Slutt for Coronaen? -100 år for å bli kvitt koppene!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Vi leser i ABC-nyheter den 5. juni at Helsemyndighetene tillater seg noen usikre smil. Deltavariantene av viruset sprer seg ikke så raskt som forventet. Vi forstår den gryende optimismen samtidig som vi ser flere C-momenter fram til slutten på krigen mot Coronaviruset!

Statsministeren vil være forsiktig med å love at hun noen gang vil komme til å erklære pandemien som over. Vi som er litt opp i årene, husker koppevaksingeringen. Den etterlot ovale vaksineringsmerker på vår ene skulder. Vaksineringsmerkene varte i mange år! Det tok over 100 år å bli kvitt koppene!

Når det gjelder Coronaviruset, så ser det ut til å være godt mulig å bli kvitt banditten i de aller fleste av de velutviklede nasjonene. Massevaksineringen av hele befolkningene ser ut til å kunne være gjennomførbart innen en relativt nær fremtid. Det er det som blir løsningen.

Men som alltid, det finnes «skjær i sjøen», Coronaviruset muterer til stadighet og fremstår i nye varianter, som vi naturlig nok vet lite eller ingen ting om på forhånd. Hvilke nye utfordringer vil vi stå overfor?

Et annet forhold er at Coronaviruset ikke har respekt for landegrenser. Om vi i Europa skulle greie å vinne kampen mot Coronaen, er vi ikke sikret for angrep fra andre kontinenter. Derfor er det i vår alles interesser de også lykkes, I motsatt fall vil de til enhver tid representere en trussel for oss.

Vi er spesielt spente på hva som hender i Syd-Amerika, Asia og Afrika. Til eksempel har Afrika til nå bare vaksinert 1% av sin befolkning. I India dør folk i vaksineringskøene og krematoriene greier knapt å holde unna. I Brasil nærmer det seg et folkeopprør mot president Bolsonaro! Dette er ikke beroligende.

Her hjemme opplyste regjeringen i en pressekonferanse den 5. juli at det siste trinnet i regjeringens gjenåpningsplan blir utsatt. Årsaken skyldes usikkerhet knyttet til deltavarianten av Coronaviruset. Trinn 4, det siste trinnet i gjenåpningsplanen kan tidligst bli gjennomført i slutten av juli eller begynnelsen av august!

Vi kan nå glede oss over at de fleste av landene i Europa er erklært som grønne. Det innebærer lemping på flere av reiserestriksjonene til glede for alle som har tenkt seg sydover. Det har tatt tid, men nå går det utvilsomt fremover.

Helseministeren minner om at det fortsatt eksisterer generelle smitteverntiltak og at det vil være aktuelt med innreiserestriksjoner! Vi ser frem mot gjennomføring av trinn 4 i regjeringens gjenåpningsplan!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter