Nære turmål – Vrangben øy eller fastland?

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

I tilfelle du ikke skulle vite det – en tombolo er en landformasjon/sandbanke fra en øy til fastland som dannes ved at bølger drar med seg sand og grus fra hver side av øya. En slik tombolo er dannet fra Vrangben til fastlandet ved Røstad Camping et stykke inn i Krogstadfjorden.

Tomboloen fra Vrangben er så lav at den ved lavvann er over vann mens den ved høyvann er under vann. Således veksler Vrangben med å være fastland og øy flere ganger i døgnet. Vær forberedt på at du kan måtte ta av deg skoene og vasse om du skal ut til Vrangben!

Vrangbein er en fredet plass på denne jord. Her er det ingen hytter, veier biler, båter eller el-sparkesykler for den saks skyld. Det er bergknauser, furuskog, noen fine stier og en liten, flott badestrand. Vår favorittplass er helt ytterst på Vrangben hvor vi har panoramautsikt over hele Oslofjorden.

Du kommer til Vrangben ved å kjøre Saltnesveien fra Tomb og nordover.  Etter noen kilometer så tar du av veien til venstre mot Oven, deretter igjen til venstre mot Røstad Camping. Her parkerer du!

Torsdag 1. juli hadde YR lovet oss hel sol, vindstille og 26 varmegrader. Det ble ikke riktig slik, men lett overskyet, vindstille og 20 varmegrader er jo fortsatt bra turvær. Det ble vi fort enige om med våre nære venner som var med på turen og vår Springer Spaniel, Mira. Vi avlyste den påtenkte badingen med referanse til en lavere temperatur enn forventet. Mira så stort på det og badet så spruten stod!

Det var lavvann den dagen vi var på veien ut til Vrangben. Tomboloen lå godt over vannet, og vi kunne gå tørrskodd over.

Vel gjennom en skjermende furuskog på en lettgått sti slo vi oss ned for lunsj på den ytterste fjellknausen. Her lå hele Oslofjorden foran oss med en utsikt du bare kan drømme om. Når sikten er så god som den var, så kunne det ikke bli så meget bedre.

Stillheten er en del av opplevelsen på Vrangben. Noe fuglekvitter tar vi med som et pluss. For en stakket stund følte vi at vi eide et lite naturparadis.

Også på hjemturen kom vi tørrskodde over tomboloen. En svak nordavind hadde holdt høyvannet tilbake!

Vrangben er et spennende turmål som er lite kjent for folk flest. Ta gjerne turen og få en god naturopplevelse!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter