Meld deg inn i SENIOR NORGE!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

v/Arne Bruusgaard

Denne hardt arbeidende organisasjonen har nylig hatt sitt årsmøte. Ikke lett kanskje fordi et digitalt årsmøte for godt voksne ikke er like enkelt som for en ungdom som har alt i “fingrene”.

Senior Norge er alternativet til den mye større organisasjonen som heter Pensjonistforbundet. Dette forbundet driver sin virksomhet i samme “marked” som Senior Norge. Vi har mange felles saker – enten det er regulering av pensjoner, rådgivning om arv, arbeidslivsjusteringer for eldre eller sykdom og sykehjem. Mye er bra – men mye mangler fortsatt.

– Jeg er med i Senior Norge. Kunne jeg ha vært med i Pensjonistforbundet? Antakelig ikke.

Det har med ideologi å gjøre. Pensjonistforbundet er utgått av LO. Pensjonistforbundet er tett knyttet til Fagforbundet som er det største LO forbundet. Medlemmene blir – ved pensjonering overført fra Fagforbundet til Pensjonistforbundet. På denne måten får Pensjonistforbundet mange medlemmer på en billig måte. Det beste er jo at disse medlemmene slipper unna med en svært gunstig kontingent.

– Men, det har sin pris. Siden Fagforbundet stort sett organiserer offentlig ansatte, er også fokuset på de offentlige stillingene. Pensjonistforbundet kjemper for at de offentlig ansatte skal få så stor innflytelse som mulig i samfunnet vårt. Det gjelder blant annet for sykehjem, sykehus, velferdstjenester, legevakter, Røntgentjenester, hjemmehjelp, barnehager og mange andre aktiviteter i stat og kommune.

Motstanderne til Pensjonistforbundet er alle som driver mot de eldre (eller yngre) i privat regi. Og det er her jeg vrir meg og tenker “er det mulig? Etiketter er plassert på de private: Potensielle skattesnytere, “våre offentlige penger skal ikke gå til private”, underbetalte medarbeidere eller dårligere service mv.

Det er virkelig skummelt at hardtarbeidende private aktører som har alt i orden med tariffavtaler og gode pedagogiske opplegg rett og slett blir stemplet som useriøse. Brukerundersøkelser har gang på gang vist at brukertilfredsheten er bedre enn i de fleste offentlige organisasjonene.

Les meg riktig: – Jeg er ikke for at alt skal være privat. Langt der ifra, men jeg tror grunnleggende på konkurranse og innovasjon. Takten på disse to elementene er vesentlig høyere i private bedrifter enn i det offentlige. Det må jo være slik for at de private skal ha eller få et marked!

Jeg ser det som uhyggelig og nærmest som kommunistisk å ha et helt offentlig system. Det blir veldig fort altfor byråkratisk og tungvint i forhold til “konkurrentene”.

Senior Norge er en organisasjon som ønsker å balansere de offentlige og private aktørene slik at vi får den ønskede vekselvirkningen av “tunge” offentlige institusjoner og de mer omstillbare private aktørene. Og for oss som brukere bør det være ett fett om vi drar til en privat aktør eller en offentlig. Det er den beste tjenesten som teller og den er det vi som brukere som bør få vurdere.

Det kan da umulig være noen som ikke ønsker å melde seg inn i Senior Norge – som er selve garantisten for et mangfold?

 

Arne Bruusgaard

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter