Kjøkkenet tilbake til sykehjemmene!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Er dette en sak som er fortrengt av Corona-pandemien og glemt? Teknikerne og økonomene hadde fått herje fritt. Uavhengig hva beboerne og ansatte på sykehjemmene måtte mene, så forsvant kjøkkenene fra sykehjemmene. Nå skulle maten komme i ferdige porsjoner fra sentrale storkjøkken. Storkjøkkenene er en uslåelig løsning om vi begrenser oss til effektivitet og økonomi!

Tenk hvilken arbeidsbesparelse det må ha vært for betjeningen å få maten levert ferdig porsjoner i plast med båser for kjøtt/fisk poteter, grønnsaker, m.m. Lett å sette ut på bordene og lettvinn oppvask etter måltidet – plast og matrester går rett i bøtta for restavfall!

Samlebåndsservering – dette måtte det bli reaksjoner på!

Det skjer samtidig som man blir oppmerksom på det faktum at en stor del av beboerne på sykehjemmene er underernærte. I et innlegg i SENIORAVISA den 5. oktober 2020 skrev vi at dette gjaldt en tredjedel av beboerne. Nå vel et år senere, opplyser Helsedirektoratet at dette gjelder 44% av dagens sykehjemsbeboere i Norge. Enda verre blir det når vi kommer til Oslo. Her opplyses det at hele 60 % er underernærte! 

Hvordan kunne det gå så galt? Det er sikkert flere årsaker. En kan ha vært all den kapasiteten Corona-pandemien har lagt beslag på i allerede underbemannede sykehjem!

For vel et år siden var man kommet så langt at man fullt ut begynte å forstå at mat ikke bare dreidde seg om kalorier. Det dreier seg også om matlyst, nytelse og et miljø som stimulerer sansene!

Og her er vi ved et av hovedpoengene. Om matlysten ikke er til stede, så spiser man for lite med den følge at magesekken krymper. Så er man inne i den onde sirkelen. Ved senere måltider blir man mett før man har fått i seg den næring man trenger. Magesekken har blitt for liten. Så ender man etter hvert opp som underernært!

Planleggerne, teknikerne og økonomene skulle vist større ærbødighet overfor tradisjon! Det er ikke tradisjon i Norge å spise fra plasttallerken 365 dager i året. Det er heller ikke tradisjon i Norge å spise hovedmåltidet, middagen, midt på dagen!

Det så ut som tilbakeføring av kjøkkenene til sykehjemmene skulle ta fart da regjeringen i fjor introduserte en tilskuddsordning på 100 mill. kroner som skulle fordeles på de kommuner som ville bygge kjøkken i eksisterende sykehjem og omsorgsboliger.

Vi vet ikke hvor langt man er kommet, men kommunene har visstnok ikke stått i kø!

Til de kommunene som fortsatt er i tenkeboksen, gjentar vi våre anbefalinger fra et år tilbake.

Still gjerne følgende tre spørsmål til sykehjemsbeboerne:

 

  • Foretrekker du vakumpakket, oppvarmet mat fra storkjøkken, eller foretrekker du mat fra sykehjemmets eget kjøkken?
  • Foretrekker du middagen servert midt på dagen, eller senere – til det som er vanlig middagstid?
  • Foretrekker du middagen servert på plasttallerken 365 dager i året, eller servert på vanlig tallerken som du hadde hjemme?

Kunne være fin jobb for ordførerne. Det er bare å ta mot til seg!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter