Iungsdalshytta – Best uten dekning!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

En turbeskrivelse, som har mange lesere er fra 15. juli 20219. Vår flittige skribent og tidligere leder, Finn Åsmund Johnsbråten, var på en fjelltur til Iungsdalshytta. Det er turistforeningen som driver denne hytta og de er velsignet med ikke å ha mobildekning, så her måtte man klare seg på annen måte. Interessen for dette innlegg var så stor at vi synes den tåler en reprise.


Turistforeningen har et nettverk av hytter i den norske fjellverden. En av de eldste er Iungsdalshytta som ble bygd så tidlig som i 1918. 40 km fra Ål opp til høyfjellet, så 20 km inn i fjellheimen. Her finner du turisthytta, 1111 m.o.h., i vestkanten av Iungsdalsvatnet, et lite stykke fra vannet. Naturomgivelsene kan ta pusten fra noen og enhver. Vannet er omkranset av fjelltopper, flere på over 1.800 meter. Du er i fjellheimen!

Iungsdalshytta er særdeles velholdt, i en enkel stil som kan få en til å føle seg satt noen årtier tilbake. Den har eget kraftverk og er selvforsynt med strøm. Den er ikke av de største turisthyttene til Turistforeningen med sine 57 plasser. Rollen er å være en del i Turistforeningens nettverk av hytter, for å huse fotturister fra nær og fjern. Målet er å bidra til at flest mulige får oppleve vår fantastisk flotte fjellverden.

Iungsdalshytta bidrar også til å opprettholde en viktig del av vår kulturarv – stølstradisjonene. De har kuer, sauer og geiter med lam og killinger. De har eget ysteri og til og med egen budeie. Slikt blir det kortreist mat av. Det synes på menyen.

En annen viktig funksjon er å la barn få kontakt med dyrene og være med på stellet. Således har de egne barnedager. En forelder pr. barn for trygghetens skyld. Dette er et populært tiltak!

Et opphold på Iungsdalshytta er en annerledes opplevelse, og kan være en befrielse fra den vanlige hverdag.

Her finnes det ikke kjørevei helt frem. Det siste stykket må du enten kjøre båt eller gå, men frem kommer du. Du oppfatter fort at det ikke er mobildekning, altså får du ikke ringt noen sted. Har du tatt med nettbrettet så får du ikke nytte av det for det er ingen internettforbindelse. Så er det heller ikke TV eller dagsaviser. Til glede for mange – stedet er helt fri for støyende diskomusikk.

Til tider synes vi at vi kan ha blitt for avhengige av tekniske hjelpemidler. Men på Iungsdalshytta vil du oppleve at det går fint an å greie seg uten. Ut over ettermiddagen og kvelden samles folk i peisestua, og hva gjør de så? De spiller kort, Scrabble, kinasjakk og de tar kontakt med kjente og ukjente, snakker sammen og stifter nye bekjentskaper. De opplever hygge i en sosial setting som alle tydeligvis setter pris på. Manglende dekning og frihet fra de tekniske duppedittene kan oppleves som en befriende fordel!

Menyen er så vidt nevnt. Den består i store trekk av kortreist mat med rømmegrøt og selvspeket «Spikjimat» som favoritter. Kan også gjerne nevne varmrøkt, kaldrøkt og grava ørret.

En særdeles servicevennlig betjening bidrar til at man føler seg hjemme. Samtidig følger et tilstedeværende og kyndig vertskap opp at hver og en trives og er fornøyd med oppholdet!

Iungsdalshytta – best uten dekning!

 

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter