«Harry handel» – tilbake til start?

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Vil dette bety at det er fritt fram med åpne grenser og full «Harry handel», og er handelsstanden klar for å ta denne utfordringen? Handelsnæringen på norsk side har en formidabel oppgave med å ta vare på de tusener av arbeidsplasser som pandemien har skapt, og er kjøpmennene klar til å senke prisene, helst til under det nivå det var før mars i 2020, for vi må bare konstatere at det har vært en kraftig prisøkning under pandemien. Hvis ikke må vi bare se i øynene at det vil bli en formidabel handelslekkasje som vil bli langt større enn de 16 milliarder som var før pandemien.

– Den norske handelsstand har kunnet tillate seg prisøkninger som de ikke har kunnet så lenge de har hatt konkurransen fra Sverige. Dette er et eksempel på hvor viktig konkurranse er.

Nordmenn er lojale overfor den norske handelsstand i den forstand at vi handler norsk når «norsk er best og billigst». Vi som bor så nær grensen, kan velge «svensk når svensk er best og billigst». Det er slik konkurranse virker og er en realitet som den norske handelsstand og norske avgiftsmyndigheter må forholde seg til. Spent på om de nå tar rev i seilene!

Alle som bor innenfor 10 mil fra grensen er fullt klar over at de kan spare 15 – 20 tusen per år og husstand på å ta handelen i Sverige, og norske kjøpere flest er ikke interesserte i å fore staten med mer enn høyest nødvendig. Vi har tross alt betalt skatt av de pengene fra før.

Ser på VG.no i dag 3. juni, at handelsstanden på Nordby er i full gang med å fylle hyller og kjøledisker for å ta imot handleglade nordmenn når grensen åpner igjen og du slipper karantenehotell. De er i hvert fall klar på at her skal det bli full kjør og hård konkurranse, de har tross alt nesten vært stengt i 14 måneder og er nå som sultne ulver.

Så får vi se om det blir rene «skjærtorsdags valfarting» som i gamle dager med mange km kø på veien for å komme til det «forjettede» land og handle både det du trenger og kanskje mest det du ikke trenger, det kan kanskje være lurt å ha litt is magen og vente til den verste russen er over, da blir det også mer hyggelig å gå å handle.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter