Et samlet Amerika!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Joe Biden ble innsatt som USA sin 46. president onsdag 20. januar med Kamala Harris som sin visepresident, kvinne og afroamerikansk. Dette tenner håp for et slitent amerikansk folk.

Møtet med forgjengeren hans, president Donald Trump, var et sjokk. Det var mange som bare ga ham 14 dager i presidentstolen, men han fikk lov til å herse med det amerikanske folk og undergrave demokratiet i 4 år. Hans rekke av ugjerninger endte med angrepet på Capitol Hill, som må ha vært et forsøk på statskupp. Dette avsluttes i riksretten.

Det er vel ikke noe annet presidentinnsettelse som har fått så meget oppmerksomhet som dette. Det er heller ikke noen gang vært slikt oppbud av sikkerhetstiltak – barrikader, soldater og politi! Presidentinnsettelsen kunne derfor ikke bli den folkefesten den har vært tidligere.

 

President Joe Biden får formidable oppgaver i å rydde opp etter Donald Trump og få utlignet enorme forskjeller og rasemotsetninger i det Amerikanske samfunn! Så er president Joe Biden sitt motto er naturlig nok: «Et samlet Amerika!». Han må bygge broer og være forberedt på å måtte svelge noen kameler. Han må få til et samarbeid så vel med demokrater som republikanere.

Det er to oppgaver som må få rang foran andre. Det ene er å få kontroll på Coronaviruset. 400 000 døde hittil er et skremmende tall, det er like mange døde på ett år som det var døde amerikanske soldater i hele annen verdenskrig. Den andre oppgaven er å få gjenreist den amerikanske økonomien. Greier president Joe Biden disse to oppgavene, vil det ha meget å si for hans omdømme!

 

Det amerikanske folk er splittet. Litt grovt kan vi si at halvparten utgjør en «overklasse» som har det bra økonomisk, og en halvpart av underdogs som ikke har det så bra. Samfunnet er gjennomsyret av synet på at enhver er sin egen lykkes smed. Ellers så er det svøm eller synk!

De har ikke noe velferdssystem med sikkerhetsnett som det vi har. Det er individet som teller, hver med fullt ansvar for seg selv, mens et ansvar for fellesskapet knapt er synbart. De bemidlede ser det ikke som sitt ansvar å bidra til tiltak som innebærer sikkerhet for de som ikke har bra økonomi. De som har råd kjøper sine forsikringer. De som ikke har råd står uten den sikkerhet de burde ha!

Skatt er noe herk! Man er generelt lite opptatt av fellesskapets investeringsbehov. Blir skatteinngangen for liten, så er det for staten å låne. Statsgjelden er enorm! Her ligger det noen utfordringer for president Joe Biden!

Det er å håpe at president Donald Trump sine tilhengere, som «Proud boys» og andre bevæpnede militsgrupper ikke skaper vanskeligheter for den nye presidenten. De må imidlertid betraktes som en trussel! Våpnene får de ikke tatt fra dem – alle har en grunnlovsrett til å bære våpen!

Så må president Joe Biden rette opp igjen forhold til resten av verden. Han kan begynne med å slutte seg til Parisavtalen (miljø) og verdens helseorganisasjon (who) og ta det derfra. Lojalitet overfor NATO er også en sak. Det er nok av sår som må leges!

President Joe Biden holdt en tiltredelsestale som var en statsmann verdig. Han appellerte til samhold, samarbeid og vilje til forsoning mellom de forskjellige parter. Han understreker at han vil være president for alle amerikanere – både for de som har stemt på ham og de som ikke gjorde det!

Vi tror verden vil ønske president Joe Biden velkommen!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter