Anders Tegnell – om et år kan det være over!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget. –

Den svenske statsepedemiologen har tatt feil før. Det dannet seg ikke flokkimmunitet i Sverige slik han la til grunn for arbeidet med smittebegrensning. Nå, 20 måneder etter ser vi at prisen for svenskene har vært høy. Det er registrert 15.151 Corona-dødsfall. I Norge har vi til sammenligning 1.135.

Samtidig med at Tegnell sier at det om et år kan være over, så sier han at vi vil måtte leve med Coronaen i all tid. Hva skal vi tro!

Vi minner om at det tok mer enn 100 år å bli kvitt koppene!

Hvis vi skal tro noe om dette, så er det at vi vil måtte komme til å ta en vedlikeholdsdose hvert år, slik som for influensavaksinen.

Folket jublet litt reservert da statsminister Solberg gjenåpnet Norge i begynnelsen av september, og fjernet slitsomme Coronabegrensninger. Vi turte ikke helt å tro at dette skulle være begynnelsen på slutten! Coronaen var ikke nedkjempet!

Vi har tidligere gitt myndighetene anerkjennelse for måten de organiserte arbeidet med å begrense smittespredningen. De hadde folkets tillit, en viktig forutsetning for å lykkes. Til tider kunne det se ut som om vi hadde full kontroll på Coronaen.

Skeptikerne, de som synes Coronabegrensningene ble fjernet for tidlig, fikk sørgelig rett. Vi hadde ikke den kontroll vi trodde. Coronaen fikk nå herje ganske fritt og kunne gasse seg på idrettsarrangementer, på tog og buss, i kjøpesentre og i offentlige og private arrangementer.

Det vi har opplevd nå, er pandemiens høyeste smittespredning – og vi kan på ingen måte si at vi en gang er i nærheten av å ha kontroll på Coronaen! Vi er tilbake ved start!

Samtidig får vi nå en RS-epidemi, egentlig en barnesykdom, som nå også rammer eldre!

Våre sykehjem og sykehus er under et enormt press, men har så langt greid å unngå fullstendig kollaps takket være lojale og innsatsvillig personale. Det er en betydelig underdekning både når det gjelder arbeidskapasitet og plass. Det sier noe om situasjonen at noen sykehus og sykehjem har begynt å innkalle pensjonerte helsearbeidere. Hvor lenge kan dette holde?

I denne situasjonen dukker en ny Coronavariant opp – omikron. Legevitenskapen har enda ikke oversikt over det nye virusets egenskaper. Så langt ser det ut som det er mer smittsomt enn tidligere varianter, men at den medfører et mildere sykdomsforløp. Det er med spenning og uro vi ser frem til fortsettelsen!

La oss håpe at det utvikles en forståelse for at smittebegrensning er viktigere enn julebord!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter