Ukebrev v/Stig Klingstedt

– Trykk på overskriften eller bildet eller «les mer» for å se hele innlegget –

                                                         Solveig Granberg          Anna-Marie Vereide

Seniorboligene som er initiert av Senior Norge Lillestrøm er nå tatt i bruk 
«Husebyhagen skal gi trygghet, skape trivsel og innby til et nært sosialt liv.» Det er Solveig Granberg og Anna Marie Vereide som var hjernen og initiativtakere til prosjektet. De har ønsket å skapet et bofelleskap for de over 50 på Husebyjordet ved Skjedsmokorset i Lillestrøm kommune.

Etter hvert tok de kontakt med kommunen og BORI, som er det lokala boligbyggelaget, og i felleskap er nå prosjektet fullført og 88 av de 92 leilighetene er solgt og overtatt av beboerne. Lillestrøm kommune vil disponere de resterende fire leilighetene.
Husebyhagen har parkering i kjeller og arealer for felles bruk, felleskjøkken og hotellrom. For å erverve en leilighet i Husebyhagen må man ha medlemskap både i Senior Norge og BORI.
Vi ønsker våre medlemmer til lykke med sine nye boliger!

Covid 19-pandemien er ikke over

Vi har gått in i en periode der myndighetene sakte begynner å redusere tiltakene for å få kontroll med covid 19-smitten. Samtidig erfarer vi at smitten på verdensbasis er sterkt stigende. Faren er altså ikke over. Nå gjelder det for oss alle å ikke bli for ivrige med å gå tilbake til et normalt liv. Avstand og håndvask er fortsatt like viktige. Det er viktigere en noensinne å følge de råd og restriksjoner som våre myndigheter setter i verk.

Beredskapen i eldreomsorgen viste seg mange steder ved pandemiens utbrudd å være for dårlig. Nå oppfordrer vi sterkt myndighetene til å sørge for å ha rutiner, opplæring og smittevernutstyr på plass, slik at pandemien ikke tar seg opp i Norge om eller når neste bølge med smitte dukker opp. Bare slik kan våre svakeste være trygge.

Vår digitale virkelighet

Vi skrev i de forrige ukebrevet om utfordringer som eldre har i et tilnærmet kontantløst samfunn. En av våre lesere har skrevet et innlegg som følger:

«Ærlig talt, nå synes jeg det går over alle støvleskaft.  Å bruke alder som unnskyldning for at man ikke kan/vil lære seg data!  Ta dere sammen.
Det har ikke noe med alder som sådan å gjøre.  Det er ikke første gang jeg påpeker dette.
Mennesker er så forskjellige, min venninne på 105 kan svært mye om data og lærte seg det i meget høy alder.  Og man kan ha venner som i alle fall er 30 år yngre og helt blanke på data.  Det har med vilje og muligheter å gjøre, ikke alder! Mind you!
Skulle vært morsomt å få en kommentar fra dere om dette.  Dere er ikke spesielt flinke til å reagere på innlegg.»

Samtidig får vi mange innspill som underbygger vår uro for de som ikke er digitale. Vi er enige i at det aller beste hadde vært at alle var utstyrt med digitale hjelpemidler og var i stand til å bruke dem på en hensiktsmessig måte. Det er også riktig at det er mange eksempler på personer i høy alder som behersker den nye teknikken i høy grad. Det kan ha med legning og vilje å gjøre.
Likevel er vi urolige for at mange faller utenfor. Med stigende alder får noen svekket syn og svekket motorikk. I tillegg er det ganske vanlig at folk i høy alder har dårlig råd. For dem kan utgifter til smarttelefon, lesebrett eller PC bli en ekstra belastning.
Myndighetene hevder at det er mange kurstilbud slik at alle kan lære seg å håndtere informasjonsteknologi. Det er et fromt ønske som mangler kontakt med virkeligheten.
Senior Norge har hele tiden sagt at vi ikke kan, og ikke ønsker, å stoppe utviklingen, men omleggingen må skje på en omsorgsfull måte.

Korrigering om fremtidsfullmakt

Vi kom i siste ukebrevet i skade for å love gratis utarbeidelse av fremtidsfullmakt for våre medlemmer. Det korrekte er at den første konsultasjonen (ca. ½ time) er gratis. Til vanlig tar det mer tid, og vi må da kreve vanlig honorar for den resterende tidsbruken. Dersom man velger selv å utarbeide et forslag til fullmakt greier våre advokater helt fint å gi en tilbakemelding på det uten at det koster noe for medlemmer.

Har du spørsmål eller kommentar? Ta kontakt med post@seniornorge.org
Klikk her for å videresende denne e-posten til en venn!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter