Besøksforbud på sykehjem

Som nærmeste pårørende har jeg ikke hatt adgang til å besøke mor på sykehjem siden 12. mars. Mor var en staut dame som gikk sine turer daglig til hun var godt over 95 år. I dag nærmer hun seg 103 år og har hatt fast plass på sykehjem i seks år. De første 4 årene kjørte vi på biltur rundt i nærområdet. Etter hvert ble det vanskelig å komme inn og ut av bilen.

Vinni Hestenes styremedlemHøydepunktene for besøk har vært når jeg kunne ta mor med på arrangementer med musikk og underholdning i «Storstua» på sykehjemmet. Nå er mor isolert på en avdeling med 8 demente. Døren ut av avdelingen er låst. De kommer ikke ut og vi kommer ikke inn. Det er bare de ansatte som skal dekke alle behov for kontakt.

De friskeste kan snakke i telefon og «skype», men det er et fåtall. Mor har aldri vært av de som snakker for mye. De siste årene har det blitt til at jeg sitter og holder henne i hånden og ser på været. Det har vært liten verbal kommunikasjon utover at det er fint vær og «Hvor har du vært?» hvis jeg ikke har vært på besøk på noen dager.

Jeg kan ikke ringe mor. Hun hører ikke godt nok. Moderne telefon med bilder vil bare gjøre henne urolig. Så lang har yndlingsbarnebarnet hatt kontakt med henne og som han sier, mor smiler og ser godt ut, men hun sier ingen ting,

Nå ser jeg bare frem til å holde mor i hånden igjen.

Lenge hadde jeg tenkt å støtte artikkelen i Dagbladets Magasinet lørdag 2. mai om å være «Innestengt» på sykehjem på grunn av Korona. Isolasjon av gamle mennesker er forferdelig -egentlig uhørt. De vil med stor sannsynlighet ikke begripe hva som skjer. Det skaper uro og kan forverre sykdommen. Det er hjerteskjærende og feil overfor de eldre å pålegge så strenge besøkspraksis i siste fase av livet.

Samtidig sier Helsedirektoratets veileder om behandling av smittevernstiltak for personer med demens: «Selv med svake symptomer på luftveisinfeksjoner bør pasienter på sykehjem isoleres på rommet og behandles som mulig Covid-19 smittet». Så langt har mer enn 55 % av de som har dødd av viruset vært beboere på sykehjem Min frykt har vært å miste mor nå når alt er stengt.

Derfor er jeg glad for mor lever og blir tatt godt vare på ved sykehjemmet. Og vil avslutte med et av mors faste ord og uttrykk. «Du kan ikke få i pose og sekk». Håpet er at jeg kanskje kan besøke henne før 17. mai.

 

Vinni Hestenes

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter