Landsmøtet i Senior Norge er sterkt bekymret for den situasjonen mange av våre eldre er i. Alt for mange eldre får ikke den omsorg de både fortjener og har krav på. Underernærte eldre på institusjoner er dessverre altfor vanlig. Det samme gjelder tilfellene med mangelfull bemanning, overmedisinering og lite aktivitet. I kvalitetsreformen »Leve hele livet» heter det at reformen handler om de grunnleggende tingene som mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene. Det er også beklagelig at tannhelse ikke er en del av omsorgstilbudene.
Landsmøtet ber regjeringen følge opp med nødvendige bevilgninger slik at intensjonene i reformen kan etterleves ute i kommunene. Eldreomsorgen må ikke bli en salderingspost i stats- og kommunebudsjettene, og kvaliteten på sykehjemmene og hjemmetjenesten må ikke være avhengig av kommunenes økonomi og interne prioriteringer.
Til tross for bred politisk enighet om målene for eldreomsorgen, utallige utredninger og reformer, skjer det lite som medfører at de uverdige forholdene opphører. Eldreomsorgen trenger flere ansatte med god kompetanse. Senior Norge vil ha et godt samarbeid mellom offentlige, ideelle og private aktører på området. Eldre må få reell valgfrihet og størst mulig innflytelse over sin egen situasjon. God hjelp til hverdagsmestring er viktig, og tjenestene må bli bedre på kartlegging og oppfølging.
§
Ressursgruppen for jus og økonomi
Tidligere har vi presentert Ressursgruppen for helse og omsorg. Nå er turen kommet til jus og økonomi. Gruppen består av:
Stig Klingstedt, leder, jurist og tidligere ekspedisjonssjef i Kunnskapsdepartementet
Brit Fløistad, jurist og tidligere leder for Stortingets utredningsseksjon
Audhild Freberg Iversen, advokat
Ragnhild Hillestad, advokat
Terje Sørensen, advokat
Asbjørn Lauvstad, jurist og bakgrunn fra NAV
Elisabeth Steenstrup, advokat og tidligere spesialrådgiver i Kunnskapsdepartementet
Bjørn Halvorsen, tidligere ekspedisjonssjef i Arbeids- og sosialdepartementet
Per Anders Volden, tidligere oberst
Ressursgruppen arbeider blant annet med
høringer om lov- eller regelendringer
gjennomgang av lov- og regelverk for å påtale aldersdiskriminerende regler
prising av sykehjemsplasser og omsorgsboliger med heldøgns omsorg
finne en løsning på digital utenforskap for eldre
innspill til ledelsen om statsbudsjett
innspill til ledelsen om trygdeoppgjørene
Levealdersjustering – Forholdstall for pensjonsuttak er fastsatt for de som er født 1957 og tidligere
NAV har fastsatt forholdstall for årskull som er født 1957. For å få samme pensjon som de ville ha fått ved 67 års alder etter gammel ordning, må de arbeide i ett år og åtte måneder lengere. For de som er 67 år i 2019 holder det med å arbeide 10 måneder lengere. Du finne tallene på NAVs hjemmeside.