Styrke hjernen – motvirke demens!

Vi har i tidligere innlegg i SENIORAVISA skrevet om alle de positive effektene systematisk fysisk trening har for helsa vår. Det siste vi skrev var at fysisk trening kan forebygge demens.

Vi ser at VG den 26. juli har en lenger artikkel om temaet under overskriften: «Styrk hjernen med fysisk aktivitet. Den svenske overlegen, Anders Hansen, har skrevet boken «Hjernesterk». Han beskriver hvordan fysisk aktivitet reduserer stress, depresjon og risikoen for demens.

Det er fortsatt slik at det ikke finnes noen metode for å behandle demens, men det er altså mulig å forebygge. Den svenske overlegen mener at regelmessig fysisk aktivitet kan motvirke demens med så meget som 30 – 40 %. Klar melding til alle sofaliggere – ut i skogen og opp i trærne! En halvtimes spasertur i godt tempo fem dager i uken er det som trenges!

Det er altså så enkelt som å gå tur, ikke en gang imellem men regelmessig. Det gir bedre fysisk og psykisk form, bedre balanse og bedre evne til å fungere i hverdagen. Trener man sammen med andre, har man også en sosial gevinst.

Vi gjengir et par avsnitt fra artikkelen i VG:


«Overlegens tips til hvordan du tar vare på hjernen

  • Tren kondisjon 3 ganger i uken
  • Bruk mer tid på ting som får deg til å følge deg bedre. Kanskje høre på musikk, ri eller løse kryssord
  • Ikke unnvik de vanskelige tankene og følelsene uten å forsøke å håndtere dem. Finnes det noe du kan forandre på i livet ditt for å få det bedre fremover?

Fem kjappe om hvorfor hjernen elsker trening

  • Treningsbehovet sitter i genene. Forfedrene våre på savannene ble utsatt for stress og kravet om å kunne flytte seg kjapt var det som hjalp dem til å overleve.
  • Hvordan funker det? – Når du trener, slår hjertet ditt fortere. Musklene og hjernen får mer blod og syre, som gjør den mer skjerpet. Til og med proteinet BDNF, som frigjøres ved trening, kan kobles både til konsentrasjonen og hukommelsen.
  • Hvor meget trening må til?Redusert stress og økt konsentrasjon oppnås først etter flere uker med fysisk aktivitet. Under treningen (helst kondisjonstrening) må pulsen opp i 45 minutter minst tre ganger i uken
  • Hva er kortisol? Kortisol er kroppens viktigste stresshormon som stiger ved fysisk aktivitet. Jo oftere man trener, desto mer synker stresshormonet ved andre situasjoner
  • Hva med angst og depresjon? – Dersom man uroer seg og har angst, er effekten av trening lignende effekten av antidepressive medisiner.»

(kilde: Anders Hansen, overlege psykiater og forfatter av boken «Hjernesterk)

Fysisk trening er best for det meste! Det er aldri for sent å komme i gang!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter