STORBYKONFERANSE FOR ELDRERÅD I TROMSØ

Alle de store byer i Norge stilte på denne konferansen, som ble holdt i Tromsø i år. Programmet på konferanse bar preg av de store utfordringene i eldrepolitikken og eldreomsorgen. Men også Eldrerådenes stilling og betydning i kommunene fikk behørig oppmerksomhet –  Blir vi hørt og gjør vi nok?

Men størst interesse var nok knyttet til det første møte med den nyvalgte leder av RÅDET FOR ET ALDERSVENNLIG NORGE, Trude Drevland. Hun tråler i disse dager hele landet, for å spre budskapet om det nye rådet. Rådet som skal ta ansvar på tvers – rådet som har forpliktelser og ansvar for oppfølgning av de aktuelle spørsmål.

Et av hennes viktige poenger er, at vi må realitetsorientere oss. Det er for eksempel kun 12 prosent av de nesten en million over 67 år, som er pleietrengende. Resten er unge eldre, som klarer seg selv – lever egne liv og er oppegående deltakere i samfunnet. Det er disse, som blir den viktigste ressursen i det som ikke er en overveldende tsunami/eldrebølge – men en ressursbølge, som Norge har bruk for i fremtiden.

Trude var ypperlig supplert av Ingrid Køhler Knutsen, som er seniorrådgiver i Helsedirektoratet. Et av hennes mange god poenger var «At det blir flere rullatoren, enn barnevogner i vårt fremtidige samfunn» – et utsagn som hun, sørgelig nok, får rett i.  Jan Davidsen fra Pensjonistforbundet understreket betydningen av digitaliseringen og jevnførte den med kommunikasjon. Følger du ikke med i den ene – går du glipp av den andre. Det får han nok også rett i!

Men viktigst av alt på en slik konferanse er, hva deltakerne selv bidrar med – og her var det ingen mangel på deltakelse. Aktive, kunnskapsrike, morsomme – Særlig han som understreket betydningen av de 4 S-er – Små – Synlige – Suksesser – Snart! Det er det vi må strebe etter i Eldrerådene rundt i landet.

Tromsø Eldreråd har all ære av å arrangere en slik konferanse med et så aktuelt innhold. Det er viktig, at eldrerådene møtes og lærer, både av hverandre og også av de profesjonelle foredragsholderne, som har den eksakte viten om tingenes tilstand. Det ble, naturlig nok, også sendte en del uttalelser fra konferansen – om pasientreiser – tannhelse – pensjonistenes økonomi – medikament-situasjonen i landet –

Det blir nok ikke noe referat av den selskapelige delen av konferansen! Den var meget livlig og alle har nå et rikholdig lager av historier – både de pene og de dristige – som ble fortalt i det selskapelige samvær! Det var ikke kjedelig !!

 

Agnete Tjærandsen

Deltaker

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter