Selvbetjente kasser- hvem av oss ønsker det?

En del av digitaliseringsprosessen er at vi får stadig flere selvbetjeningsløsninger. Dette gjelder i de aller fleste områder – flyplasser, togstasjoner, kinoer, billettbestilling m.m. Formålet med selvbetjeningsløsningene er å gjøre det enklere for kundene og gi bedriftene kostnadsinnsparinger.

Undersøkelser fra Norsk Kundebarometer viser at tilfredsheten med selvbetjeningsløsninger er veldig høy. Dette behøver nødvendigvis ikke gjelde alle kundegrupper. Hvis vi hadde fått se resultater for aldersgruppen 70+, tror vi svaret ville bli et annet.

De yngre leker seg gjennom selvbetjeningsprogrammene, mens de eldre sliter med engstelse for å gjøre feil. Da blir det lett til at man heller kjører ned til billettsentralen på kinoen og kjøper sine billetter der – uten engstelse!

Utviklingen av nye selvbetjeningsløsninger kommer til å fortsette – 35 åringene styrer!

Selvbetjente kasser ser ut til å stå for tur. Det innebærer at kundene selv må scanner sine varer i en automat og betale med kort. Betaling med kontanter vil vi tro ikke er mulig.

Kundene kan oppleve at de på denne måten blir gratisarbeidere for forretningene.

Selvbetjente kasser er egentlig ikke noe  nytt. Bunnpris installerte sin første selvbetjente kasse så tidlig som i 2011. De hadde tenkt å gjennomføre løsningen i alle sine forretninger, men har så langt ikke gjort dette. Svinnet har vært for stort. De tror at en «både/og –løsning» vil være veien å gå. Altså at man har både betjente og selvbetjente kasser!

Nå ser vi at Rema 1000 har begynte å etablere denne løsningen i sine forretninger. Det vi har sett, er at de har en betjent kasse og i tillegg et antall selvbetjente. Køen i den betjente kassen, samtidig som det er ledige selvbetjeningskasser, gir inntrykk av at mange kunder vegrer seg.

På en måte tror vi at introduksjonen av selvbetjente kasser kan være en gave til de av konkurrentene som beholder løsningen med betjente kasser.

Om den betjente kassen også blir fjernet, er veien opp til Meny kort. Der har de også ferskvaredisk!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter