Ny i by’n – Faust medisinske senter!

Vi er opptatt av at det skal finnes private aktører i helsemarkedet. Dette innebærer at offentlige og private aktører kan utfylle hverandre. Så innebærer det at vi får konkurranse mellom aktørene – mellom private og det offentlige og mellom private og private. Og kanskje vel så viktig, brukerne får valgmuligheter.

Det er med glede vi ser at Faust medisinske senter har etablert seg på Wilbergjordet i Fredrikstad, sentralt beliggende til fylkesvei 109 mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Grei adkomst og gode parkeringsforhold.

Faust medisinske senter har en gruppe med rutinerte leger som er spesialister innenfor hver sine fagområder. De tilbyr erfaring, kunnskap, kompetanse og kort ventetid – uten henvisning, rett til spesialistene!

De deler gjerne sin kunnskap med våre lesere. Ortoped og daglig leder, Tom Henry Sundøen, har sendt oss et leserinnlegg om et emne som bør ha spesiell interesser for oss godt voksne.

Les hva Tom Henry skriver:


Hva vet du egentlig om artrose?

Smerter i muskler og ledd er vanlig hos pasienter i aldersgruppen over 60 år. De største leddene i kroppen tar hovedbelastningen gjennom livet og er således mest utsatt for slitasje. Hvorfor slites leddene? Hvordan oppstår slitasjen? Hvordan kan dette utredes og behandles?

Jettegrytene på Hvaler oppstår som følge av mekanisk belastning. Trykk og gjentatte bevegelser skaper spor i steingrunnen. Sakte men sikkert skapes et mønster i underlaget og etter hvert uthules berget. Slik er det også med de store leddene i kroppen. Belastningen over tid gir riper i brusken og overflaten blir ujevn. «Pussestøvet» som samler seg i leddet irriterer l3ddhinnen og væskeproduksjonen tiltar. Når trykket øker så blir brusken mindre fleksibel og hard. På den måten slipes brusken sakte men sikkert ned og artrose er et faktum.

 

Trykkøkning gjennom økt væskeproduksjon i ledd

Dette kan oppstå på flere måter. RA, reumatoid artritt, er en autoimmun sykdom der kroppens eget immunforsvar angriper slimhinnene og på den måten gir artrose, stivhet og smerter i ledd. Behandling med tabletter som reduserer betennelse er derfor viktig.

 

Slitasjegikten er den mekaniske artrosen.

Mange pasienter er frustrerte over at eneste behandlingsalternativet hos fastlege ved artrose i rygg, skulder, kne og hofte er en resept på smertestillende og eventuelt fysioterapi. Stive, smertefulle ledd er alltid ledsaget av stiv og øm muskulatur. Nettopp derfor er fysioterapi viktig. Videre er det fornuftig å behandle akkurat der årsaken til smertene ligger – selve leddet. Derfor er det god medisin å tilføre væske som både smører og roer ned inflammasjonen i leddet. Ved å redusere væskemengden i ledd så blir også bevegeligheten bedre. I de tilfellene der artrose har gitt massive påleiringer, som mekanisk hindrer bevegelsen, er den betennelsesdempende effekten av injeksjonen viktigst.

 

Protesekirurgi

Dette er «point of no return» for leddet. Her byttes leddet ut med kunstige komponenter. De siste 20 – 30 årene er kirurgisk teknikk og protesekomponenter systematisk blitt justert og finpusset. Gjennom proteseregistre og studier har man trolig kommet frem til best optimaliserte materialer og behandlingsforløp. Likevel er protesekirurgien forbundet med alvorlige komplikasjoner, infeksjoner, nerveutfall, blodpropp, proteseløsning og feilstillinger. Derfor bør alternative behandlingsformer vurderes før man elger kirurgi. Ortopeden er her pasientens rådgiver og bør kjenne til alternativene som må tilpasses individuelt.

 

Injeksjonsbehandling

De fleste har lest om kortison. Dette syntetiske stoffet virker sterkt betennelsesdempende, men har også en del negative effekter på kroppen for øvrig. Kroppens eget stoffskifte kan forstyrres, allergiske reaksjoner kan fremprovoseres og har, ved gjentatte injeksjoner negativ effekt på den allerede slitte brusken. Kortisonen er et alternativ, men finnes det andre muligheter på markedet?

Hyaloronsyre. Dette er et syntetisk sukkermolekyl som virker nøytralt i leddet. Effekten av dette stoffet er den smørende virkningen. Det slitte leddet blir glattere og det «vanner ut» leddvesken. Ofte er det nødvendig med flere injeksjoner.

Det siste på markedet er platerikt plasma, PRP. Dette dreier seg om å hente ut bestanddeler av pasientens eget blod. Dette injiseres så tilbake i de leddet som er slitt og irritert. Det hele høres nesten for godt ut til å være sant, men det foreligger studier som beskriver god langtidseffekt.

Det er ikke gull alt som glimrer og derfor er det meget viktig at indikasjonen stilles av ortoped. Dessverre er det flere useriøse aktører som anbefaler flere injeksjoner og som selger et betydelig mindre potent filtrat enn det som i dag faktisk er tilgjengelig. Fremtiden ligger trolig i injeksjonsbehandling. Det snakkes om stamseller, men det er absolutt på forskningsstadiet og har ingenting med platerikt plasma å gjøre. PRP vil ikke generere ny brusk eller gjenskape anatomi, men virker effektivt på betennelsen i leddet. På den måten blir væskeproduksjonen bremset og smertene redusert. Protesekirurgi kan derfor utsettes.

For riktig indikasjon og riktig injeksjon bør ortoped konsulteres. Injeksjoner skal ikke settes av personer uten medisinsk bakgrunn. Behandler som velger injeksjonsstoff og utfører selve injeksjonen, har et betydelig ansvar.

Artrose utredes, behandles og opereres av ortoped. I de tilfellene det foreligger rheumatissk grunnsykdom, konsulteres rheumatolog.

 

Tom Henry Sundøen

Ortoped/daglig leder

Faust medisinske senter

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter