Lang vei til riktig diagnose!

Det sies at det ikke alltid skal være enkelt!

Det begynte med en kraftig forkjølelse som ikke ville gi seg og påfølgende svie i lungene! Fastlegen mente det var en virusforkjølelse som kunne komme til å vare en stund. Så gikk jeg og harket og hostet i nesten et år, fortsatt med svie i lungene så snart jeg anstrengte meg.

Jeg oppfattet det som at jeg hadde et lungeproblem. Fastlegen sendte meg til en lungelege for utredning. Røntgen av lungene og standard pusteprøver tilsa at lungene var helt i orden. Til tross for at jeg hadde fortalt at jeg hadde helt frie luftveier, ga legen meg et forstøverapparat. Det forstod jeg ikke. Legen anbefalte meg å søke en annen lungelege siden jeg ikke var fornøyd med hans utredning.

Den neste lungelegen bekreftet ved sine undersøkelser at mine lunger var helt i orden. Etter å ha eliminert flere muligheter, endte han opp med å anta at jeg kunne ha en slapp lukkemuskel i røret fra magesekken opp i luftveiene, som gjorde at det slapp gass opp fra magen inn i lungene.

Et søk på internett avslørte at det er en vanlig sykdom som heter «reflux med brystbrann!» Det meste så ut til å passe med mine symptomer. Det skulle også finnes en effektiv medisin som heter Nexium.

Da denne medisinen ikke ga noen som helst virkning, var vi like langt. Feil diagnose – eller feil medisin?

En sjekk av mave- og tarmfunksjoner for å få bekreftet eller avkreftet muligheten for reflux  var neste skritt. Veien til gastrolog var ikke lang. En gastroskopisk undersøkelse viste at mave- og tarmfunksjonene var helt normale. Derved skulle det være avklaret at jeg ikke har «reflux med brystbrann!»

Da var det hjertet som stod for tur!

Hjertelegen brukte ikke lang tid. Etter ultralyd og noen andre tester var diagnosen klar. Jeg har hatt et lite hjerteinfarkt og har noen fortettede årer. Diagnosen tilsier at jeg har angina! Dette er årsaken til sviingen i lungene

Det tok 5 leger og nesten halvannet år å få stilt riktig diagnose!

Neste skritt er utblokking av blodårer på «Feiring», som nå heter DLH-klinikken og ligger på Gardermoen.

 

Finn Åsmund Johnsbråten

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter