Käringön!

Etter å ha tilbragt noen dager på fjellet med vekslende vær, var det en lettelse å oppleve å bli tatt igjen av deilig sommervær under vår vei ned til Käringön! Alt over 20 grader er godkjent! Käringön er et av de idylliske stedene i Bohuslänskjergården vi har referert til i et annet innlegg i dagens utgave av SENIORAVISA. Øya ligger et stykke syd for Lysekil. Vi stiftet vårt første bekjentskap med Käringön med båt så tidlig som i begynnelsen av 80-årene. Kommer du med bil så går det ferje fra Tuesvik, rett overfor Gullholmen, til Käringön. Det er en halv times flott skjærgårdstur.

Käringön var et av de særdeles levende kystsamfunnene som i stor utstrekning baserte sin økonomi på de årlige innsigene av sild, hummer og hva annet havet kunne by på. På det meste var det 6 – 700 helårsboende på øya.

Bebyggelsen på Käringön består i hovedsak av eldre trehus. Blokker i betong finner du ikke her. I en periode ble mange av husene kledd med eternitt, vidundermaterialet som skulle beskytte treverket for vær og vind i all evighet. Pent var det ikke, og heller ikke i samsvar med stedets byggetradisjoner. Det er derfor en glede å konstatere at det meste av eternitten nå er fjernet og at bebyggelsen nå fremstår som opprinnelig.

Huseierne eier bare akkurat den marken huset står. Gjerder er ikke tillatt. Det skal være fri passasje over alt!

Nå er det bare et 80 talls helårsboende på øya. Men til sommerstid er det til enhver til om lag 1500 sommerbesøkende. Det er i alt 25 bedrifter på øya, et antall restauranter, hoteller og vandrerhjem. Bil og sykkel er ikke tillatt! Men du kan bade hvor meget du vil!

Samfunnet på øya ble gjennom flere årtier styrt av øyas prest, pastor Simson (1815-1900). Han bestemte det meste, bl.a. hvem som skulle gifte seg med hvem. Han beordret alle som var på besøk på fastlandet å ha med seg en pose jord hjem. Det var for grunn jord på kirkegården.

Som i alle slike kystsamfunn, er havna det sentrale område. Nå er det ikke lenger fiskerbåter som dominerer havnebildet, med en uendelighet av cabincruisere og seilbåter. Gjennomsnittsstørrelsen begynner vel nå å nærme seg 40 fot. Trangt i havna er det i alle fall.

Hotellet vårt, Lotshotellet, ligger helt nede i havna. Det er særdeles delikat innredet, 30 meter fra resepsjonen til egen avskjermet badeplass og ubegrenset havutsikt. Vannet kunne vært varmere, men det ble likevel noen friske bad! Etter kommunesammenslåingen er jo vi fra Østfold, alle vikinger!

Skal du besøke Käringön i høysesongen, er det klokt å være tidlig ute med bestillingene, enten det gjelder overnatting eller besøk på de mest populære restaurantene.

Et besøk til Käringön kan anbefales. Du behøver ikke ha noen annen agenda enn å vandre på smale veier mellom de idylliske husene eller på svabergene, besøke stedets hyggelige restauranter eller bade i friskt, ramsalt havvann. Ellers finner du sikkert tid og ro til å lese en bok!

God tur til de som måtte følge anbefalingen!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter