Frekkhetens nådegave!

Vi ser av en artikkel i TV2 sin nettside at norske matvarer er 63% dyrere enn gjennomsnittet i Europa! Vi har lenge vært klar over at det er dyrere i Norge enn i andre land, men at det skulle være så store forskjeller, er likevel litt overraskende! – Hvordan i all verden har vi kommet i denne situasjonen?

Myndighetene har tillatt en utvikling hvor «de store spiser de små». Etter hvert har det blitt slik at 4 eierkonstellasjoner deler det norske marked seg imellom. Det er Rema 1000 (20,9%), ICA (14,8%), Norgesgruppen (40,6%) og Coop (23,7%). Tallene i parentes er andel av markedet i Norge.

Dette at 4 eierkonstellasjoner får lov til å dele markedet seg imellom fører uunngåelig til redusert konkurranse og høyere priser. Disse 4 hevder likevel at konkurransen er knallhard. Det må i beste fall være en sannhet med modifikasjoner.

Det at eierne av «lavpriskjedene» er godt representert i formuestoppen, indikerer at marginene ikke er for små – «knallhard konkurranse» til tross!

Disse eierkonstellasjonene kaller sine kjeder for «lavpriskjeder» til tross for at de priser de tilbyr det norske folk er 63% høyere enn andre land i Europa. Vi er så fri å benevne dette som «Frekkhetens nådegave».

Norske myndigheter har hatt muligheter til å forhindre konsentrasjonen av eierkonstellasjoner, men har latt toget gå! Kundene får betale prisen for dette!

Vi gjengir et avsnitt fra TV2 sin nettside:

«Prisene for mat og alkoholfri drikke er vesentlig høyere i Norge enn i resten av Norden. Det norske prisnivået er 40% høyere enn i Sverige, 25% høyere enn i Danmark, 36% høyere enn i Finland og 10% høyere enn på Island.

De norske matvareprisene var dessuten blant Europas høyeste for en rekke matvaregrupper. Prisnivået for gruppene «melk, ost og egg», «brødvarer og kornvarer» og «frukt og grønnsaker lå henholdsvis 74,67% og 58% over gjennomsnittet i EU.

Norske kjøttpriser lå samlet 55% over EU-snittet, men var likevel vesentlig lavere enn i Sveits (128) og noe lavere enn på Island (65).

«Fisk og sjømat er matvaregruppene hvor Norge lå nærmest resten av Europas prisnivå – kun 9% over de 28 EU-landene» 

Vil vi fortsatt måtte leve med de 4 «lavpriskjedene» som «eier» det norske matvaremarkedet, eller kan vi håpe på at nye kjeder melder seg på? Lidl sin korte visitt i Norge tyder på at det ikke er så enkelt for nye å etablere seg!

Vi i Østfold får trøste oss med at det ikke er så lang vei til Sverige!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter