Den første 150-åringen er allerede født!

v/Agnete Tjærandsen, Bodø Eldreråd

Aldring er ikke lenger en prosess som er hogd i stein. Det ser ut til, at dagens stigende alder bare er begynnelsen – den første 150-åringen er allerede født! Kunnskapen omkring de av kroppens prosesser, som styrer aldringen vår, vokser lynraskt ved hjelp av stadig kraftigere datamaskiner og økende innsikt i de arvemassene, som menneskene bærer i seg.

Prosessen med å bli gammel starter faktisk, når du blir født. Hvilke gener fikk du med deg ? Hvilken oppvekst fikk du ? Hvilke impulser fikk du fra omverdenen opp igjennom din oppvekst ? Hvilken skole ? Hvordan ble dine foreldre gammel? Spørsmålene er mange.

Idag er paradokset, at mens levealderen stiger – faller pensjonsalderen. Når du blir pensjonist, når du er 62/67, har du omlag 20 år foran deg, som er bare dine. Hva skal du bruke dem til ? Du kan holde ferie – hvis det er det du vil eller du kan sette deg ned og trille tommelfingre. Det  fine med å bli gammel er, at det stadig åpner seg nye rom. Du kan se mulighetene – ikke begrensningene. Si ALDRI ” Det er jeg for gammel til.”

Sett deg mål for pensjonistlivet ditt – kortsiktig og/eller langsiktig. Det sikreste tegnet på alderdom er, at du begynner å angre på de synder du ikke har begått ! Kanskje er tiden kommet for å synde litt ? Kanskje tiden er kommet for å gjøre det du ikke fikk gjort, men som du alltid har hatt lyst til ? Se mulighetene – ikke begrensningene !

Viktig med trening – men viktigst av alt – tren hjernen ! Hjernen vår behøver mosjon og omsorg på samme måte, som hjertene våre har behov for det. Lær noe nytt hver dag – oppsøk utfordringene. Si som Pippi Langstrømpe: Dette har jeg aldri prøvd – det klarer jeg helt sikkert ! Bruk vårt enestående nye bibliotek – det flotteste i landet – få ideer – snakk med andre – les – les – les !

Bodø Eldreråd jobber for deg, med saker som angår deg. Vi er ”Vaktbikkje” for de gamle i kommunen – men vi er avhengig av, at Du hjelper oss. Si fra om du synes noe er galt – si fra om du synes noe er urettferdig i vår aldersgruppe!

 

Agnete Tjærandsen

Leder Bodø Eldreråd

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter