Uken som gikk – fra Senior Norge sentralt

Hei alle!

 

De fleste uker går det ut et ukebrev til alle våre tillitsvalgte, frivillige, styret og administrasjonen. Brevet er en uhøytidelig oppsummering av uka som har gått. Mange mener brevene inneholder informasjon alle dere medlemmer også kan ha glede av.  Vi prøver!

Vi vier denne utgaven stor grad til Senior Norges opptreden I mediamanesjen.

Vi blir stadig oftere benyttet som kilde I media. Og vi klarer ikke å la være å kjenne barnslig glede over at vi er den eneste organisasjonen for seniorenes interesser til stede.

Vårt Land

I forbindelse med et forslag om å innføre et gebyr på 1 130 kr gikk vår generalsekretær, Knut Chr. Høvik, hardt ut i media og kalte gebyret en «skatt på døden». Han ble sitert i lederen i Vårt Land

Avisen beskrev Knut Chr. som opprørt når han sier at skatten på rundt 40 millioner samlet stort sett vil ramme eldre. Han varsler at Ressursgruppen for jus og økonomi vil studere forslaget grundig og ev. sende inn høringssvar. Høringsfrist er 15. mars.

Det ble aldri sendt inn et høringssvar. Forslaget ble trukket.

P4

Samme dag ringte P4 i samme ærend. Vi gleder oss over oppmerksomheten både fordi pressen mener vi er foretrukken kilde og fordi vi får vist vårt engasjement ved å være vaktbikkje for de som blir rammet av denne urimelige avgiften om den blir innført.

VG
VG ringer og ønsker å snakke om eldre og den digitale hverdagen. Jeg begynner å bli mektig lei av alle som sier «det er bare å få dem på nett». Det høres ut som «de» stritter imot. Det vil ta den tiden det tar før alle er på nett. Vårt mantra kan gjentas i det uendelige: Vi forventer at alle virksomheter med samfunnsansvar etterstreber en omsorgsfull omstilling til den nye hverdagen.

Samme kveld var jeg på medlemsmøte der møtets eldste deltaker var 92 år. Bortsett fra hørselen var alle sanser på topp. Ikke minst den humoristiske! Hun kom på nett da hun var rundt 85, og det som ga henne mest verdi var Facebook. Her kunne hun følge med på oldebarn, barnebarn og barn. De av dem som var på nett vel og merke…

NRK 1 Østlandssendingen (Radio og TV)

13. februar gikk turen for Knut Chr. til NRK. Ensomhet var på agendaen. Som så mange ganger før. Knut Chr. fortalte om Senior Norges innsats og planer for å bekjempe ensomhet og isolasjon. Og digital angst. Denne gangen var det både en politiker og en kjendis som representerte ulike muligheter for de ensomme eldre. De eldre selv ble dessverre statister i innslagene.

Vi over 60

Advokat Audhild Freberg Iversen i Senior Norge og jeg har blitt intervjuet av Vi over 60. Saken handlet om eldre og økonomi. Er eldre i ferd med å bli gjeldsslaver? Vi mener det går et skille mellom eldre eldre og yngre eldre her. Det blir stadig vanligere for seniorer å ha lån og unne seg et høyere forbruk enn før. Men de fleste er nøkterne, bruker penger på fritid, reise, barn og barnebarn og koser seg med det. Vår regnskapssjef mener det ikke er vanskelig å spå hvilke pensjonister som vil få problemer med økonomien. – De som får inkasso når de blir 70 hadde det nok da de var 40 også, sier hun.

Radio Norge

I forbindelse med utnevnelsen Norgeshistoriens første eldreminister ble Knut Chr. intervjuet på Radio Norge.

På spørsmål fra journalisten om eldreomsorgen vil bli bedre med en egen minister, svarte Knut Chr. at vi håper alle spørsmål rundt de eldre nå vil få mer fokus ved at det fins en direkte kanal inn til statsråden. Vi sendte blomster til henne første dag på jobb, og skal i møte med henne 8.mars., som er kvinnedagen. Kanskje generalsekretæren bør ta med blomster denne dagen også?

Aftenposten

Ingen av dere kan ha gått glipp av DNB-saken i Aftenposten og påfølgende debatt i begynnelsen av februar. Banken måtte innrømme å ha sviktet flere hundre tusen kunder som ikke er på nett. Med Knut Chr. som eneste kilde fra seniororganisasjonene i saken fikk vi stor oppmerksomhet. Jeg har aldri opplevd så positive og direkte tilbakemeldinger fra medlemmer. Som Knut Chr. understreket i saken, har vi kjempet for omsorgsfull omstilling i den digitale hverdagen i flere år. Nå oppleves DnBs innrømmelse som en seier!

 

Vi fikk også en e-post fra Cecilie Skjennald i bankens kommunikasjonsavdeling:

Det vi jobber med nå, er å se på hvordan vi kan løfte frem de «gode gamle banktjenestene» våre og tilgjengelig gjøre dem litt bedre for de ikke-digitale kundene.

Senior Norge vil ikke stoppe verden – vi vil bare at alle skal kunne mestre sin egen hverdag på et verdig og selvstendig vis.

 

NRK P2
Hver lørdag lister flere røvere seg inn i eteren og sender programmet, Røverradio. Denne lørdagen var det røvere og seniorer i studio.

Det blir stadig flere eldre fanger i norske fengsler. Programlederne, som er innsatte, ønsket å snakke med en organisasjon som representerer seniorer ut i fra alder, ikke forbrytelse og straff. Det ble et interessant besøk. Jeg var veldig glad da jeg bare kunne ta på jakka å spasere ut. Egon Olsen-style.

 

En bukett til
Også Astrid Nøklebye Heiberg (81) har fått en stor bukett blomster. Hun er selve symbolet på aktive eldre i politikken. Siden Nicolay Astrup har blitt bistandsminister vil Astrid Nøklebye Heiberg bli den eldste som skal møte fast på Stortinget noensinne.

 

Dette ble et langt ukebrev, men så har det jo gått mange uker også!

 

Ha en fin uke, hilsen Christin

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter