PC-Hjelpen – Terje slanker seg

Denne gangen vil PC-hjelpen ta opp en sak som ikke er direkte datarelatert, men som selvsagt vil inneholder elementer vedrørende temaet.

Jeg får begynne med å si som Ole Ivars:

«Nei – så tjukk du har blitt
Ja du har pina deg lagt på deg gitt
Også du som var tynn som ei høvelflis
Nå har du blitt feit som en julegris
Nei – så tjukk du har blitt
Nå må du pina deg slanke deg litt»

Dette er realiteten: Jeg er en 67 år ung mann som nå nylig ble smertelig bevisst på at vekta hadde rundet 104 kg. Siden jeg ikke rager mere enn 173 cm over skoa, blir det en stygg BMI.

Min fastlege har ved flere anledninger minnet meg på min overvekt, men jeg har stort sett oversett dette, til tross for tidligere hjerteproblemer og diabetes. Jeg er da ikke tykk? Men da jeg så nærmere på bilder som er tatt av meg den senere tid, ja da så jeg tykk, eldre mann. OK, alderen får jeg ikke gjort så mye med, men vekta kan jeg, med litt innsats, endre. Kanskje plagene med vond hofte og knær også bli bedre?

Jeg hater å gå på kurs med andre som er i samme situasjon. Jeg ser jo at de er feite, men det er jo ikke jeg? Jeg fant ut at den beste løsningen for meg rett og slett er å telle kalorier. Problemet er bare at jeg synes det er noe herk å finne disse kaloriene og å skrive dem ned.

Som den digitale nerden jeg er, begynte jeg å sjekke hva som finnes av «apper». Da har jeg noe som vil regne sammen kaloriene og veilede meg i de ukene  jeg må bruke på et slikt prosjekt. Og den som leter, ja den finner. Det er MANGE smarte løsninger som er lette å komme i gang med. Jeg har valgt:

VGs vektklubb

Appen (programmet) er lett å legge inn, både på telefon og PC. Det koster noen kroner å tegne abonnement, men ikke avskrekkende dyrt. I denne appen legger du selv opp hvor mye du vil gå ned i vekt og hvor lang tid du tror du vil bruke for å nå denne målsatte vekta.

Jeg valgte derfor å bruke VGs Vektklubb for å gå ned 12 kg i løpet av 12 uker i første omgang.
For min del gjelder da et totalt kaloriinntak på 1491 kcal pr. dag.

Det er svært lett å velge de matvarene du spiser ut fra den innebygde oversikten av mattyper, retter og egne oppskrifter. Kalorimengden er allerede regnet ut når du legger inn mengden du spiser. Du har full oversikt over hva du har spist og hva du har igjen av dagsrasjonen. Noe tankearbeid må du selvsagt stå for selv ved å velge mat som er relativt kalorifattig, men som sagt, det er lett å registrere og du får fin oversikt.

Slik har det gått så langt:

Det ser ut som om jeg vil nå mitt mål. Da skal jeg gå inn for ytterligere 10 kg over en 12 uker.

Fysisk aktivitet:

Husk at litt aktivitet er bedre enn ingenting. Dørstokkmila er ofte både lang og bratt, men kanskje det kan hjelpe litt på motivasjonen dersom du får se med klare tall og kart hva du har gjort og hvor du har vært.
Personlig har jeg en pulsklokke jeg kobler til telefonen via Blåtann og får dermed overført viktige parametre til programmet jeg bruker både på telefon og PC.
Jeg bruker RunKeeper ( https://www.runkeeper.com/index ) som gir meg en god oversikt over mine aktiviteter.

 

UTFORDRINGER:

Motivasjon – selvdisiplin – utholdenhet!

Det å gå ned i vekt er en prosess som krever litt bevisstgjøring av hva du putter i deg:

  • Redusert inntak av karbohydrater (sukker, mel, spagetti, makaroni, ris, poteter og alkohol.) Selv har jeg nesten blitt avholdsmann, og savner sårt et glass rødvin eller to, men det får jeg heller glede meg til når målet er nådd.
  • Fett: Skjær bort fettrand på f.eks. kotelettene, forsiktig med sauser. Litt kjedelig av og til, men målet helliger midlene. Potetgull og lignende snacks er selvsagt forbudt.

Personlig synes jeg det har vært forholdsvis enkelt å gå ned de 10 første kiloene. Vil jeg klare å nå mitt første mål innen midten av november?
Vil jeg også klare å nå mitt neste mål (-10 kg) i løpet av de 12 ukene del 2 av prosjektet vil bli gjennomført?

MEN HUSK, det har tatt flere år å oppnå en slik vekt, så du skal ikke regne med at det er en QuickFix, (Noe som synes å være en rask og enkelløsning på et problem, men faktisk ikke er veldig bra eller vil ikke vare lenge), å bli kvitt kiloene. Det kreves en god grad av stahet og målbevissthet og TÅLMODIGHET.
For hver kilo du blir kvitt, skal du feire din seier og holde ut videre.
Det er ikke det du spiser mellom jul og nyttår du blir tykk av, men det du spiser mellom nyttår og jul.

Følg med, oppdateringer og tips om andre hjelpemidler vil komme.

Trenger du støtte, råd og veiledning, ta gjerne kontakt med meg ( 922 87 090 )

Bli med så ser vi om vi kan finne en målsetning for deg også – la oss ta det som en konkurranse.

PC-hjelpen, Terje Lloyd Andersen, tlf 922 87 090.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter