Zorba the Greek!

 

Vi har hvert år i 32 år på rad avsluttet sommeren med ferie i Hellas. Etter å ha vært på forskjellige øyer, har vi slått oss til i Pythagorion på Samos hvor vi har vært de siste 7 år – vårt lille paradis på denne jord.

De fleste husker vel Anthony Quinn i rollen som «Zorba the Greek». Nå har han for lengst forlatt oss, men rollemodellen hans lever fortsatt i beste velgående i Pythagorion.

 

Vi traff Captain Jiannis første gang i 1985. Han og byen Pythagorion har en ting til felles. De ser begge ut i dag som de så ut for 32 år siden. Jiannis har i mellomtiden rukket å passere 70.

Jiannis går alltid med en svart, godt slitt skipperlue. Under luen stikker det ut et fyldig, krøllete og gråsprengt hår. Det sies at det ikke skal være like tett under luen. Et flott fullskjegg danner ramme om et brunbarket, vennlig ansikt og øyer som glitrer av humor.

Stemmen er dyp, noe hes og minner mest om tåkeluren på Færder!

Han er som regel kledd i en enkel trøye og piratbukser. Nakne legger og alltid barfotet.

Captain Jiannis er ikke bare en rollemodell, han er selveste urgrekeren –«Zorba the Greek!»

Han skaffet seg en caique i 1976 og har siden tilbudt turistene båtturer i sommersesongen og fisket hai om vinteren. En caique er protottypen på den greske fiskerbåten.

Han tilbyr daglige turer til en liten øy som heter Samiopula syd for Samos. Her er en kirke, en taverna og en fastboende. Bading i krystallklart vann i en flott badevik og lunsj på tavernaen.

Hver fredag kveld er det turer til en liten fiskerlandsby som heter Poseidon nord-øst på øya. Her er det bevertning på en restaurant, orkester med gresk musikk – og her danser Jiannis Zorba sammen med sine gjester. Det er et forrykende show som varer i et par timer. Jiannis viser en utholdenhet og en vitalitet som 20-åringer kunne misunne ham. Passert 70 – og han slår med selvfølgelighet stiften 3 ganger i rekkefølge! Han er en entertainer av klasse!

Båtturen hjem fra Poseidon til Pythagorion i beksvart nattemørke er en opplevelse av de sjeldne. En slik stjernehimmel er det ikke så ofte man kan se. Litt vanskelig å finne de stjernebildene vi er kjent med her hjemme, men melkeveien så alle – et hvitt belte som strekker seg over himmelen var lett å finne. Det er ikke så ofte vi ser den her hjemme.

På turen hjem forteller Jiannis at han nå legger opp etter 42 år «in the business»

«Hørt det før!» sier hans norskfødte hustru, Elisabeth!

Vi skal ikke bli forundret om Jiannis gjør comeback allerede neste sesong!

Vi hilser Jannis, Elisabeth, Dimitris, Stergios, mamma Billas, Manuela, Sandy og andre venner på Pythagorion. Vi sees igjen neste år!

 

Kirsti Marie og Finn Åsmund Johnsbråten

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter