Uken som gikk – Nytt fra Seniorsaken sentralt (BA5)

Hei alle og godt nytt år!

Det nye året og den første dagen på jobb i dette kom litt brått på. Rett i møte på mandag. Rett i radio på direkten på tirsdag. Vi var invitert inn i det populære programmet Jacobsen på P1+. I hele 12 minutter, kun avbrutt halvveis av Roger Millers; Aint Got No Cigarettes, snakket vi seniorsak på lufta. Direktesending er spennende. Man vil gjerne få med alt, og ikke si noe dumt eller noe man angrer på eller skulle sagt annerledes.  Det gjelder å holde fokus på saken og ikke på seg selv, har jeg fått som råd.

 

Bakgrunnen for programmet var en undersøkelse vi hadde kommentert i Dagbladet i julen:

«Vil ikke bli avhengige av andre – Seks av ti er redde for å bli pleietrengende når de blir eldre. Like mange er redde for å få dårlig behandling i helsevesenet, mens én av fem sier de ikke ønsker å være til bry for sine nærmeste»

Det første er veldig lett å forstå. Det henger jo oftest sammen med å bli syk og miste kontroll over livet sitt. Å jobbe for at alle eldre får god og verdig behandling er Seniorsakens viktigste oppgave. Jeg fikk gitt et lite stikk til programleder om at media dessverre svartmaler eldreomsorgen alt for ofte. Hun var helt enig!

Vi var også helt enige om at eldre ikke skal være så redde for å være litt til bry. Mange kan være mye mer til «bry» – så andre kan få bry seg om dem.

I løpet av sendingen presenterte programlederen en internasjonal undersøkelse utført blant 30 000 mennesker fra 65 til 80 år i 11 europeiske land . Den viser at «kun» 10 prosent av de over 70 i Norge føler seg ensomme! Vi har hørt mye høyere tall.

Er ensomhet vår verste folkesykdom eller er det en mindre gruppe som sliter mye mer enn vi tror?

Har nordmenn bedre nettverk og belager seg mindre på familien sosialt? Har norske seniorer et mer realistisk forhold til det å bli gammel og justerer forventningene deretter. Dette var spennende å snakke om. Dette skal Seniorsaken finne ut mer om.

Ingenting ville gledet oss mer enn om det ikke var så mange ensomme mennesker i Norge som vi tror.

 

Sending slutt – ha en fin uke!

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter…