Marvin Wiseth 10.10.2017

Temamøte i Seniorsaken Østfold

 

Seniorsaken Østfold arrangerte åpent temamøte på Gleng i Sarpsborg den 10. oktober.

Det var tydelig at vi hadde truffet blink med interessant tema, ypperlig foredragsholder og kjempefin underholdning. Stinn brakke på Gleng og meget god stemning. Dette satt virkelig bra!

Marvin Wiseth som er styreleder i Seniorsaken, kom ens ærend ned fra Trondheim for å holde foredrag for oss. Han er landets fremste ekspert på Winston Churchill. Han holdt først et fasinerende foredrag om Churchill, senere redegjorde han for områder som ligger fremst på Seniorsakens liste.

 

Winston Churchill er mest kjent som den politikeren som stod i fremste linje i annen verdenskrig, som stoppet tyskernes frammarsj og forhindret Hitler i å vinne herredømme over Europa! Mindre kjent er at han gjennom et langt liv utmerket seg på flere andre områder.

Han fikk sin utdannelse på Englands fremste militærakademi og gjorde en karriere i kavaleriet. Han deltok i krigshandlinger i Afghanistan og Egypt. Under boerkrigen arbeidet han som kombinert militær og krigsreporter. Hans flukt fra et fangenskap vakte stor oppmerksomhet verden over.

Hans politiske og militære karriere gikk i bølger, fra de høye tinder til de dype daler. Han hadde en fremtredende posisjon som marineminister under første verdenskrig. Den tok en brå slutt etter katastrofen ved Dardanellene hvor de britiske styrkene led et sviende nederlag.

Churchill fikk noen år i skyggenes dal hvor han pleiet sine ferdigheter som kunstmaler, journalist, taler og forfatter. Han oppnådde å bli tildelt Nobels litteraturpris.

Etter at Chamberlain i 1940 måtte gå av som statsminister på grunn av sin fadese som fredsbevarer, ble Churchill hentet frem igjen. Som statsminister greidde han i krigens første fase gjennom sine berømte taler å motivere befolkningen til motstand. Hitler ble stoppet.

Etter krigens avslutning ble det en tur ned i kjelleren igjen. Labour vippet ham av pinnen. Churchill ble senere igjen statsminister. Han var aktiv frem mot sine 90 år.

Etter sitt foredrag om Churchill ga Wiseth en oversikt over områder som Seniorsaken prioriterer. Han trakk blant annet frem bekjempelsen av forskjellige former for diskriminering de eldre blir utsatt for. Det kan synes som det hersker en «bruk og kast»- mentalitet. Han tok også for seg det demokratiske problem at pensjonistene, i alt 900.000, praktisk talt ikke er representert i offentlige organer – kun to pensjonister på Stortinget sier sitt. Deretter var det en runde med spørsmål og svar.

Møtet ble avsluttet med en feiende flott konsert av Floaguttane med Øistein Darum i spissen. Det var innslag av lokale tekster som slo godt an. Øistein leste som forventet et par dikt. Alt falt i publikums smak. Dette ville de ha mer av ved senere anledninger!

Seniorsaken Østfold vil ha sitt neste temamøte i Mysen 1. november

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter