Mat på sykehjem – vi er redd dette blir en føljetong!

Vi har tidligere skrevet om tidspunktene for matservering på sykehjemmene, senest 28. august. Det er slik at tidspunktene for matservering overhode ikke harmonerer med det beboerne er vant med fra tidligere. Middagsservering kl. 1300 sier det meste!

Når søkelyset omsider nådde denne problemstillingen, blir det så åpenbart klart at dette er fullstendig feil og hensynsløst overfor beboerne. Det er andre hensyn som har hatt fortrinnsrett. Med den forståelse som blir vist for dette, har vi i vår naivitet trodd at det her ville komme hurtige forandringer i alle kommuner.

Men slik er det nok ikke! I vårt innlegg av 28. august omhandler vi endringer som de gjør i Sarpsborg kommune. Middagsserveringen blir flyttet til 1630 på hverdager, men ikke lørdag og søndag – altså bare et stykke på vei.

Under statsministerens besøk på Løkentunet i Eidsberg kommune var dette med tidspunkter for matservering et spørsmål som kom opp.

Det viser seg at kommune i Indre Østfold ikke en gang har kommet opp av startgropene. Vi synes å ane en standard reaksjon som kommer når nye ting skal gjennomføres: «Dette går ikke fordi ………!»

Om ikke noen legger trykk på, så er vi redd for at dette kommer til å gå sakte!

Hensynet til beboerne må komme først. Dette er en sak som bør ha høy prioritet på Helseministerens agenda. Etablering av en nasjonal standard kunne kanskje være en tanke!

Vi gjengir nedenfor et innlegg som stod i Smaalenenes Avis den 22. september. Les og gjør opp deres egen mening:

 

«Statsministerbesøk:

Erna Solberg besøkte Løkentunet sammen med ordfører Thor Hals. Høyres middagsservering var der ett av temaene. arkivfoto

 

Dyrt:

Svs Margaretha Jansen Brovold synes det koster mye å flytte tidspunktet for middagsservering.

Å flytte middagsserveringen til beboerne på Løkentunet koster minst 700.000 kroner ekstra i året. Lise-Kari Holøs

lise-kari.holos@smaalenene.no

 

Askim:

Margaretha Jansen BrovoldSvs Margaretha Jansen Brovold etterlyste i bystyret sist uke svar på hvorfor det koster så mye å flytte middagsserveringen fra klokken 12.30 til 16.30.

 

Høyre-middager

– Jeg finner det underlig at det skal koste så mye, kommenterte hun i bystyret.

At beboerne skal få middagen servert på ettermiddagen på lik linje med folk flest, har vært en av Høyres kjepphester.

I sin nyttårstale i fjor snakket Erna Solberg blant annet om helsegevinstene ved å flytte middagen til senere på dagen.

– Opptil 60 prosent av eldre i institusjon er underernært. Nå arbeider regjeringen for at alle eldre skal få middag senere på dagen, sa hun i talen og viste til et sykehjem i Gjøvik der eldre har gått opp i vekt, sover bedre om natten og er blitt mer aktive som følge av nye matrutiner.

 

Middag til lunsj

I Askim endret man middagsrutinene på Løkentunet et snaut år før statsministerens nyttårstale. Men ordfører Thor Hals måtte forklare bystyret hvorfor det koster 700.000 kroner ekstra å endre middagsrutinene.

– Når middagen forskyves så er det innført en nytt måltid klokken 12.30 på Løkentunet. Det består blant annet av ulike varme retter. Og dette ekstra måltidet koster rundt 700.000 kroner ekstra i året. Men det kan være forsiktig regnet ut, kommenterte han.

Ann-Karin Løken (H) tok opp spørsmålet om å endre tidspunktet for middagsservering allerede i 2015.

– Hvor langt er vi kommet i 2017, spurte hun.

Nå viser det seg at langt fra alle i institusjonene i Askim har endret tidspunkt. Mange eldre får fortsatt middagen klokken 12.30. Det gjelder blant annet beboere i omsorgsboligene på Sommero og Kirkegaten. Folk som bor i institusjoner i Eventyrveien og Furuseth får individuell hjelp til å lage middag.

– Det er ulik praksis, innrømmet ordføreren.

 

Fakta

  • Trøgstadheimen serverer middag klokken 13.30.
  • Marker servicesenter serverer middag kl. 13.00.
  • Grinitun i Spydeberg har middag i kantina klokken 13.00 og på avdelingen en halv time senere.
  • Hobøl bo- og servicesenter har middag kl. 13.00, det samme som Edwin Ruuds omsorgssenter i Eidsberg.»

Vi håper spørsmålet om tidspunkter for måltider på sykehjemmene får en stor nok oppmerksomhet til at det begynner å skje noe. Vi skal følge med!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter